AED kopen of huren?

Een AED kopen of huren?

Als u voor uw onderneming, vereniging of voor uzelf een AED (Automatische Externe Defibrillator) gaat kopen of huren, dan kan het zijn dat u door al het aanbod “door de bomen het bos niet meer ziet”. Wanneer u van plan bent om een AED aan te schaffen dan willen wij u middels onderstaande korte uitleg graag op weg helpen met enkele tips en aandachtspunten.

Veel gestelde vragen bij het aankopen van een AED zijn onder meer:

  • Wat is een goed en betrouwbaar merk defibrillator?
  • Wat verklaart het prijsverschil tussen de AED’s?
  • Welke AED is geschikt voor mijn situatie?

FDA-keurmerk of niet?

Enkele goedkope AED‘s zijn niet gecertificeerd door de FDA (Food and Drugs Administration). Het FDA-keurmerk is een zeer streng keurmerk voor medische apparatuur. Het hele ontwerp van de AED, de productie, maar ook de hele keten staan onder streng toezicht van de Amerikaanse FDA. Zo zijn leveranciers onder andere verplicht te registreren bij welke eindgebruikers de apparatuur terecht komt. Bij enige twijfel over de betrouwbaarheid of kwaliteit van een door de FDA gekeurde AED, heeft de FDA het recht de hele keten en productie stil te leggen. In Amerika is dit FDA-keurmerk verplicht voor alle AED leveranciers, in Europa (nog) niet. Het enige nadeel is dat fabrikanten van FDA goedgekeurde AED‘s hoge kosten moeten maken voor alle kwaliteitstoetsen en waarborgen. Een FDA goedgekeurde AED kan dan ook nooit op prijs concurreren met merken zonder FDA-keurmerk, vooral niet als deze komen uit productielanden als China of Turkije.

Advies: Hoewel een FDA-keurmerk niet verplicht is, adviseren wij u wel een AED aan te schaffen die een FDA-keurmerk heeft. Een AED is een medisch apparaat dat op een cruciaal moment ingezet wordt. De kwaliteit van de AED-apparatuur mag, naar onze mening, nooit ter discussie staan. Het FDA-keurmerk geeft u deze zekerheid.

Reanimatie feedback?

De meeste AED‘s geven met een metronoom piepjes voor het juiste ritme van de hartmassage. Enkele AED‘s geven ook realtime feedback over de kwaliteit (diepte en tempo) van de hartmassage. Hiervoor wordt een speciale sensor tussen de twee elektroden gebruikt.

Meerdere talen AED?

Als de AED komt te hangen in een internationale omgeving, dan is het verstandig om een meertalige AED aan te schaffen.

Sterkte van de schok en meetnauwkeurigheid

In principe doen alle AED‘s hetzelfde: het controleren of de patiënt een fibrillerend hart heeft om indien nodig een schok af te geven. Er zijn twee belangrijke aspecten die de kwaliteit van de AED en de reanimatie bepalen:

  • Sterkte en soort schokafgifte
  • Asystolie gevoeligheid (De gevoeligheid/nauwkeurigheid waarmee de AED het hart kan meten)

Half- of volautomaat?

Bijna iedere AED is te leveren in een half- of volautomaat. Het enige verschil is dat een half-automaat een schokknop heeft waarmee degene die reanimeert, zelf bepaalt wanneer de schok afgegeven moet worden. Het voordeel kan zijn dat in geval van paniek, en de patiënt bijvoorbeeld nog wordt aangeraakt door een omstander, de schok even kan worden uitgesteld. Het voordeel van de volautomaat is dat er één handeling minder gedaan hoeft te worden. De meeste hulpverleners en BHV‘ers hebben echter de voorkeur voor een halfautomatische AED.

Total cost of ownership

Naast aankoopprijs is het ook goed om te weten wat de onderhoudskosten worden van de AED de komende jaren. Laat u hierover goed informeren

Gerelateerde informatie