Bel 112 bij een hartstilstand

Bel 112 bij een hartstilstand

Om te kunnen alarmeren is het absoluut noodzakelijk dat hulpverleners én AED‘s geregistreerd staan in de database van het alarmeringssysteem. In Nederland is dat sinds de samenvoeging met hartveilig wonen in 2018 alleen nog: HartslagNU.

Hoe werkt het?
Wanneer op de Meldkamer Ambulancezorg via 112 een melding binnenkomt waarbij de centralist(e) de diagnose “circulatiestilstand” stelt gebeurt het volgende:

A. Er worden twee ambulances ter plaatse gestuurd (protoculair). Hierdoor is de reguliere ambulancezorg gewaarborgd.

B. Het alarmeringssysteem wordt direct(*) door de centralist(e) geactiveerd. Het systeem gaat zoeken naar ingeschreven hulpverleners en AED‘s binnen een virtuele cirkel met een straal van 1000 meter rondom het adres (postcode-huisnummer) van het slachtoffer.

C. Na activering van het systeem volgen onderstaande stappen:

  1. Er wordt een groep hulpverleners gewaarschuwd door middel van een SMS met de volgende opdracht: “Ga naar adres / woonplaats en start reanimatie”. Dit zijn alle hulpverleners die hebben aangegeven te kunnen reanimeren.
  2. Het systeem zoekt vervolgens naar ingeschreven AED‘s. Rondom deze AED‘s wordt een cirkel getrokken (deze is variabel en in te stellen door de AED-eigenaar / beheerder).
  3. Alle hulpverleners binnen de cirkels rond de AED‘s krijgen een SMS met de volgende opdracht: Ga naar “adres / woonplaats” en haal de AED (pin:XXXX). Ga dan naar “adres / woonplaats”.

Dit hele proces van stap 1 t/m 3 duurt ongeveer 15 seconden.

(*) De centralist(e) van de meldkamer bepaalt (afhankelijk van de situatie) of bij een mogelijke circulatiestilstand het alarmeringssysteem wordt geactiveerd.

Bron: www.kiesvoorleven.nl

Gerelateerde informatie