Een hartstilstand herkennen

Een hartstilstand herkennen

Plotseling zakt iemand in elkaar. Een hartstilstand. Hoe herkent u dit en wat is de oorzaak?

Bij een hartstilstand staat het hart stil. Dat is een logische gedachte. Toch is dit niet helemaal waar. Eigenlijk is een circulatiestilstand een betere naam. Waarom?

Het hart zelf staat meestal niet stil. De kamers van het hart fibrilleren: het hart trilt door een overmaat aan elektrische prikkels. Het hart stopt hierdoor wel met pompen en de bloedsomloop staat stil. Hiermee stopt ook de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar alle delen van het lichaam.

U raakt binnen enige seconden bewusteloos. Uw ademhaling valt uit en de normale huidskleur verdwijnt. Na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.

Er is acuut levensgevaar. De enige kans op overleven is een snelle actie met reanimatie en defibrillatie.

Hoe herkent u een hartstilstand?
Een slachtoffer van een hartstilstand is bewusteloos en reageert niet wanneer u hem aanspreekt of voorzichtig de schouders schudt. Ook ademt het slachtoffer niet of niet normaal.

De ademhaling is te controleren door het hoofd van het slachtoffer naar achteren te bewegen en een kinlift uit te voeren: voel met je wang of het slachtoffer ademt, luister en kijk 10 seconden of er ademhaling is. Is dit niet het geval? Start dan direct met reanimeren.

Zonder reanimatie leidt een hartstilstand tot de dood. Hartmassage en beademing (reanimatie) houden kunstmatig de bloedsomloop op gang. Een elektrische schok kan de normale hartslag weer herstellen (defibrillatie).

Wat is de oorzaak?
De helft van de slachtoffers heeft al eerder hartklachten gehad voorafgaand aan een hartstilstand. Anderen wisten niet dat er iets mis was met het hart en bij hen wordt een hartafwijking pas achteraf ontdekt.

De meest voorkomende oorzaken van een hartstilstand zijn:

  • hartinfarct, waarbij ernstige hartritmestoornissen ontstaan
  • hartspierziekte (cardiomyopathie)
  • ontsteking van het hart (myocarditis)
  • hartfalen
  • erfelijke afwijkingen in het hartritme

Ook kunnen er andere oorzaken zijn, zoals:

  • een elektriciteitsongeval
  • ademhalingsmoeilijkheden bij verdrinking

Bron: www.kiesvoorleven.nl

Mijn doel is meer levens te redden bij een hartstilstand Dit verhaal staat op de website van de Hartstichting.

Gerelateerde informatie