Hartstilstand overleefd, en dan?

Hartstilstand overleefd, en dan?

U heeft een hartstilstand overleefd. Het kost tijd om dit te verwerken en weer de oude te worden. Hoe nu verder?

Bij reanimatie en defibrillatie binnen 6 minuten is de kans groot dat u een hartstilstand overleeft zonder beschadigingen. Mogelijk heeft u wel (tijdelijk) last van geheugenproblemen.

Bent u een half jaar na het gebeuren nog moe, gespannen of slaapt u slecht, zoek dan hulp bij een professional. Uw huisarts of cardioloog kent de mogelijkheden voor verwijzing.

Heeft u zelf een hartstilstand overleefd?
Een hartstilstand is een grote gebeurtenis die u niet zo maar naast u neerlegt. Ook uw partner, gezins- en familieleden, vrienden en collega's hebben het er vaak moeilijk mee. Een aantal van hen heeft u misschien wel daadwerkelijk geholpen. Verder bent u als slachtoffer ook een ‘stukje kwijt’.

Weet u wie uw redder is? Vraag hem of haar wat er is gebeurd. Ook als het voor u een onbekende is. Beide partijen vinden het vaak fijn om elkaar te ontmoeten. In zaken van leven en dood helpt het als je emoties met elkaar deelt.

Stichting Hart4ALL
Wanneer de professionele hulpverlening het overneemt van de burgerhulpverlener en de patiënt naar het ziekenhuis vervoert, blijft de burgerhulpverlener alleen achter. Zonder te weten wat de afloop is. Sinds 2013 is in bepaalde regio‘s Stichting Hart4ALL actief. Hart4ALL is een initiatief waarbij burgerhulpverleners in contact kunnen komen met de patiënt of nabestaanden. Mensen met elkaar verbinden en bij elkaar betrokken te laten zijn en blijven. Dat is waar Stichting Hart4ALL voor staat.

Bron: www.kiesvoorleven.nl

Videofilm Wim van Rossum en Marinus Verweijen // (Mogelijk gemaakt door Stichting Kies voor Leven)

Gerelateerde informatie