Wat te doen bij een hartstilstand

Wat te doen bij een hartstilstand

Vroeger spraken de mensen van een ‘hartverlamming’ als iemand plotseling bewusteloos raakte en ter plekke overleed. Daar werd ook niets aan gedaan. Men had het maar te aanvaarden. In de loop van de jaren zestig kwam men tot het inzicht dat er wel iets gedaan kon worden. We weten nu dat er - bij tijdig ingrijpen - in een groot aantal gevallen levensreddend kan worden opgetreden.

Wat gebeurt er bij een hartstilstand? Door een storing in de hartwerking komt het bloed wat door het hart normaliter wordt rondgepompt tot stilstand. Hierdoor krijgt het lichaam geen zuurstof meer toegevoerd. Verschillende organen reageren daar direct op, met name de hersenen. Daardoor ontstaat een plotselinge bewusteloosheid. Ook de bloedtoevoer naar de huid stagneert waardoor de patiënt er bleek uitziet. De pols is niet te voelen door de ontbrekende hartslag. De halsslagader die normaal ook het kloppen van het hart aangeeft is uiteraard ook niet meer waar te nemen. Er is geen ademhaling meer doordat de longen niet meer werken. Hierdoor komt er ook geen zuurstof meer het lichaam binnen.

Kort samengevat zijn dus de verschijnselen van een hartstilstand:

  • Plotselinge bewusteloosheid
  • Geen hartslag waar te nemen
  • Geen ademhaling
  • Patiënt ziet ‘lijkbleek’

In een aantal gevallen kan nu door reanimatie en defibrillatie levensreddend gehandeld worden. Hierbij wordt mond-op-mond-beademing en hartmassage toegepast en een AED (Automatische Externe Defibrillator) aangesloten. Waarbij men natuurlijk via 112 onmiddellijk om ambulancehulp verzoekt en vertelt wat er aan de hand is.

Bron: www.kiesvoorleven.nl

Gerelateerde informatie