Hoe het begon

Hoe het begon

Op advies van de Gezondheidsraad wijzigde de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Mw. Els Borst) in 2002 de Wet BIG zodanig dat het gebruik van de AED ook door medische leken werd toegestaan. Dat was voor hartpatiënt Toon Hermsen aanleiding om in 2003 de nationaal opererende Stichting Kies voor Leven op te richten en te starten met het realiseren van levensreddende 6-Minutenzones.

Op zoek naar doorbraak
Al snel bleek dat er ontzettend veel tijd en inzet diende te worden gestoken in het verduidelijken van onze missie. Slechts een handjevol mensen, voornamelijk ambulancemedewerkers, wisten in 2003 wat een AED was en kon betekenen bij het redden van een mensenleven. Na een moeizaam eerste jaar besloten wij om onze voorlichting fors uit te breiden met het op landelijke basis 4x jaarlijks in grote aantallen verspreiden van informatieboekjes. Ook begonnen wij met het op grote schaal versturen van digitale nieuwsbrieven en ontwikkelden/bouwden wij enkele professionele websites. Langzaam maar zeker genereerden we de noodzakelijk aandacht voor ons doel en kwam er een doorbraak. Zodanig zelfs, dat ook de Hartstichting belangstelling toonde voor ons initiatief en op 4 april 2007 eveneens begon met de AED te promoten. Na het delen van ons inititiatief met de Hartstichting trekken wij er nu samen ontzettend hard aan om van Nederland één 6-minutenzone te maken.

Trots op bereikte resultaten
In september 2018 waren wij 15 jaar niet aflatend en belangeloos bezig om de AED te promoten. Gelukkig niet zonder resultaat, want de AED is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Na een eervolle derde plek in 2011 werden we voor onze inzet in november 2012 zelfs benoemd tot het béste goede doel van Nederland in de categorie Gezondheidszorg. Toch is ons werk nog niet af. Er dienen meer AED‘s 24 uur per dag 7 dagen in de week beschikbaar te komen en er moeten vooral ook véél meer opgeleide burgerhulpverleners zich aanmelden bij HartslagNu.

In Maart 2019 bleek het aantal AED‘s (Automatische Externe Defibrillatoren) en burgerhulpverleners in Nederland in het afgelopen jaar opnieuw weer fors gestegen te zijn. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de Hartstichting over alle gemeenten. Daarmee is de kans dat iemand een circulatiestilstand overleeft een stuk groter geworden. Bekijk op deze pagina hoeveel burgerhulpverleners en AED‘s er in jouw buurt zijn.

Zo lang we daartoe in staat zijn blijven wij onze missie uitdragen. Helpt u ook mee?

In dit persartikel kunt u de directe aanleiding tot de oprichting lezen!

Mill, maart 2019

Gerelateerde informatie