Stichting Kies voor Leven - Samen werken aan een hartveilige leefomgeving!

Helpt hoesten bij een hartstilstand? Nee!

Helpt hoesten bij een hartstilstand? Nee! Hoewel wij in het verleden al enkele keren in onze informatiebrochure en digitale nieuwsbrief hebben aangegeven dat zelfhulp bij een hartinfarct of hartstilstand door te hoesten niet helpt, worden we de laatste tijd opnieuw geconfronteerd met vragen van mensen omdat ze per e-mail een filmpje hierover hebben ontvangen. “Hoesten voorkomt een hartstilstand‘. Dit is de boodschap van een filmpje, dat start met een fraaie sportwagen en al jaren per e-mail rondgestuurd wordt. Zou het werkelijk zo simpel zijn?

Volgens het filmpje wel. Maar u kunt uzelf niet reanimeren bij een hartstilstand! Helaas haalt dit filmpje, een snelle powerpointpresentatie, ook nog een aantal feiten door elkaar.Bij een hartinfarct (hartaanval) wordt een (deel van een) kransslagader afgesloten door een bloedstolsel. Er zijn klachten, zoals:

U blijft bij kennis en kunt de pijn niet ontwijken. Snel handelen is belangrijk. Bel 112 als de pijn in rust langer dan 5 minuten duurt. U moet zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis. Tips tot de ambulance arriveert:

Ook bij een hartstilstand heeft hoesten geen zin. Sterker nog: dit kan helemaal niet. Men verliest vrijwel meteen het bewustzijn. Omstanders moeten alert zijn en direct 112 bellen, beginnen met reanimeren en een AED gebruiken om te defibrilleren. Bij voorkeur in de eerste zes minuten.

Waar komt dat hoesten dan vandaan?
Cardiologen passen de zogenaamde hoesttherapie wel eens toe. Bijvoorbeeld tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling. Als de arts ernstige hartritmestoornissen ziet ontstaan op de monitor, dan krijgt de patient de opdracht te hoesten. Bij hoesten ontstaat een drukverhoging in de borstkas. Hierdoor verbetert de bloedstroom en kan een hartstilstand worden voorkomen. Als hoesten niet helpt en de patient bewusteloos is wordt er direct gedefibrilleerd. Op twee punten geeft het filmpje ook nog onjuiste informatie:
1.Stekende pijn in de borst wijst vrijwel nooit op een hartinfarct.
2.Een hartinfarct gaat niet altijd over in een hartstilstand.

Heeft u dit filmpje toegestuurd gekregen met deze boodschap? Vergeet dit dan snel en meld ook aan de afzender dat de inhoud niet klopt.

Laatst bijgewerkt op zondag 24 juni 2012
Auteur: Toon Hermsen - Copyright: Stichting Kies voor Leven


  • Beschrijving van de HOAX
  •