HartslagNU

Nieuw landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie

Eén landelijk alarmeringssysteem in 2018

Groot nieuws voor burgerhulpverleners! Heel Nederland krijgt in 2018 één systeem voor het alarmeren van burgerhulpverleners bij een circulatiestilstand (ook wel hartstilstand genoemd). De twee huidige organisaties Hartveilig Wonen en HartslagNU hebben dit met elkaar afgesproken.

Ze vormen samen een nieuwe stichting die de naam HartslagNu krijgt en die straks gebruik maakt van de techniek van HartveiligWonen. Dat moet in de loop van volgend jaar gebeuren.

Voor alle burgerhulpverleners van HartslagNu en HartveiligWonen betekent dit samengaan dat alle geregistreerde burgerhulpverleners automatisch overgaan naar het systeem van de nieuwe stichting HartslagNu. Daar hoeft u niets voor te doen.

Het systeem roept burgerhulpverleners via een bericht op hun mobiele telefoon op om zo snel mogelijk ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten. Alle meldkamers ambulancezorg zullen in de loop van 2018 gebruikmaken van het systeem.

HartveiligWonen en HartslagNu hebben op dit moment gezamenlijk circa 170.000 aangemelde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. Voor heel Nederland willen we er natuurlijk nog veel burgerhulpverleners bij. En we streven naar nog veel meer geregistreerde AED’s die kunnen worden ingezet bij een circulatiestilstand in de omgeving. Zo willen we toe naar een overlevingskans die nog veel hoger ligt dan het landelijke gemiddelde van 25 procent die inmiddels onder andere met hulp van de burgerhulpverleners al is bereikt.

Het voornemen van HartveiligWonen en HartslagNu om tot één landelijk systeem te komen, heeft de steun van De Hartstichting, GGD GHOR Nederland, Het Nederlandse Rode Kruis, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ambulancezorg Nederland. Alle partijen zien de samenwerking als een belangrijke stap om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. Zijn er voor nu nog vragen over de samenvoeging naar één systeem?

Gerelateerde berichten