
AED pionier uit Mill in het Omroep Max programma ‘Studio Max Live’
In heel Nederland hangen levensreddende AED‘s en dat hebben we te danken aan Toon Hermsen uit Mill. in 2003 begon hij zijn missie om het levensreddende apparaat te promoten. Dinsdag 26 februari 2013 gaf hij op zijn 75ste verjaardag het stokje over aan de Hartstichting. Reden voor de redactie van Omroep Max om Toon voor donderdag 14 maart uit te nodigen voor het "Studio Max Live". Daarin praat hij tussen 12.15 en 13.30 uur op NED1 samen met Cilly Dartell en Frank du Mosch over zijn behaalde successen.
In 1991, op 53 jarige leeftijd werd Toon Hermsen getroffen door een hartstilstand. Gelukkig kwam voor hem, dankzij het snelle ingrijpen van zijn vrouw, de hulp op tijd. Omdat lang niet alle mensen dat geluk hadden, ontstond in 2003 zijn persoonlijke missie. Het promoten van de AED. En hij had succes, want de AED is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.
Sinds 2002/2003 mag de AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruikt worden door leken. In 2003 was het apparaat nog totaal onbekend en ook geen vast onderdeel van het straatbeeld. Reden voor Hermsen om Stichting Kies voor Leven op te richten. Met deze eenmansstichting zette hij met tomeloze energie de AED op de kaart.
Nederland heeft nu tussen de 110.000 en 130.000 AED‘s (peildatum 2019) en de reanimatie/AED opleidingen zijn volledig geïntegreerd in alle mogelijke opleidingsvormen, zoals EHBO en BHV. Daarnaast is er een burgerhulpverleningssysteem opgezet, HartslagNU geheten, waardoor er bij een circulatiestilstand (in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd) via de 112 meldkamer binnen zes minuten iemand ter plaatse kan zijn. In november 2012 werd Stichting Kies voor Leven uitgeroepen tot het béste goede doel van Nederland in de categorie gezondheidszorg. Hiermee waren de doelen van Hermsen bereikt. Ook de Nederlandse Hartstichting zet zich sinds 2007 actief in voor de zes-minuten-zone.
Nu zijn initiatieven landelijk zijn overgenomen, was het voor Hermsen tijd om zijn kennis en verdiensten in de handen van de Nederlandse Hartstichting te leggen. Als blijk van waardering heeft deze op zijn beurt Toon Hermsen uitgeroepen tot ambassadeur.
Bovenstaande tekst (uit 2013) is grotendeels ook terug te vinden op: Omroep Brabant